Waarom voel ik mij niet beter, ondanks mijn dieet?
Een van de vele redenen om gewicht te willen verliezen, is dat je je dan over het algemeen beter en vrolijker voelt: je slaapt beter, je ziet er beter uit, enz. Maar wat nou als je wél gewicht kwijt bent, maar je nog (bijna) net zo slecht voelt als voorheen? Dat kan een groot aantal oorzaken hebben, maar hier worden de meest voorkomende genoemd, namelijk:
– Een verstoorde hormoonbalans
– Psychologische oorzaken
– Ouderdom
– Te hard je best doen
Misschien krijg je nu al een idee van wat er aan de hand is, maar wat extra uitleg is nooit slecht, toch? Natuurlijk kan het alsnog geen kwaad om te raadplegen als je denkt dat je aan een (of meerdere) van deze dingen lijdt. Veel van deze dingen hebben namelijk extra medische aandacht nodig als je er een oplossing voor wilt.
Ligt het aan hormonen?
Het zou kunnen dat je hormoonspiegel te hoog, of juist te laag is. Dat kan soms desastreuze effecten hebben op je gemoedstoestand. En het gaat bij hormonen om zeer lage aantallen, dus zelfs een kleine schommeling of afwijking kan (al dan niet permanent) heel wat effect hebben. Afwijkingen in hormoonspiegels kunnen worden veroorzaakt doordat je af bent gevallen, zodat het niet altijd zo is dat je je beter voelt door kilo’s kwijt te raken. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook tal van manieren om een afwijkende hormoonhuishouding te corrigeren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld hormoontabletten, maar ook aan bepaalde soorten voeding.
Tip: https://be-slank.nl/product-categorie/maaltijdrepen/
Als je denkt dat jouw hormonen afwijken, en dat dit je klachten veroorzaakt, raadpleeg dan je huisarts. Er zijn zóveel hormonen dat dit artikel ze onmogelijk allemaal kan behandelen, laat staan de uitwerking van een verandering in een bepaald hormoon.
Word ik een dagje ouder?
Een andere veelvoorkomende oorzaak van een minder goed gevoel, is je leeftijd. Veel mensen gaan dan ook op latere leeftijd afvallen, zodat ze gezond blijven de kans op een lang leven vergroot wordt. Maar het ouder worden heeft voor iedereen gevolgen, ook voor mensen op een gezond gewicht. Het lichaam wordt altijd ouder: gewrichten worden stroef, spieren worden zachter, etc. Dus afvallen op latere leeftijd hoeft er niet per se voor te zorgen dat je je ook beter voelt. Natuurlijk is het aan te raden om op je gewicht te blijven letten, maar als je je beter wilt voelen, heb je waarschijnlijk externe middelen nodig. Hierbij kun je denken aan pillen die overgangsverschijnselen wat verminderen, maar ook aan dingen als vitaminesupplementen en de hierboven genoemde hormoonmedicijnen. Voor medicijnen moet je een afspraak met je huisarts maken, maar vitaminesupplementen zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Daarom zijn die supplementen bij uitstek geschikt als beginpunt. Mochten ze niet helpen, kun je alsnog naar de dokter.
Is mijn slechte gevoel psychologisch van aard?
Psychologische oorzaken en/of aandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat je je slecht voelt, ongeacht hoeveel gewicht je verliest. Sommige daarvan kunnen zelfs je fysieke gesteldheid aantasten! Denk dus niet te licht over psychologische aandoeningen als oorzaak van jouw slechte gevoel: hoofdpijn en misselijkheid kunnen net zo goed veroorzaakt worden door een depressie als door een lichamelijke oorzaak. Ben dus niet te trots om hulp te zoeken als je je écht slecht voelt en alles al geprobeerd hebt! De psycholoog is lang niet meer zo eng als hij in films wordt afgebeeld. En – ik hoor het je denken – nee, het is ook geen teken van zwakte om bij een psycholoog langs te gaan. Zeker als je verder álles hebt geprobeerd om je beter te voelen, is een afspraak zeer de moeite waard.
Leestip: https://be-slank.nl/3-fasen-eiwitdieet/
Of doe ik te hard mijn best?
Ja, het kan: te hard je best doen om gewicht te verliezen. Misschien vliegen de kilo’s eraf, maar je zult je nog steeds niet beter voelen. Hoe komt dat? Simpel: je vergeet te genieten! Je bent dan zó erg bezig met afvallen, en je bedenkt bij elk hapje dat je eet hoe lang je moet sporten om dat weer kwijt te raken. Overigens maak je daar sowieso een fout. Je moet namelijk niet álles dat je eet kwijtraken, dit is niet verantwoord afvallen. Je ademhaling, hersenen en zelfs je stofwisseling zelf verbruiken ook energie. En daar hebben we meteen de oorzaak van je slechte gevoel. Je lichaam houdt zo niet meer genoeg calorieën over om goed te functioneren. En zeg nou zelf: dat klinkt niet al te best, toch?
Opgelost?
Laten we hopen van wel! Als je zoveel bent afgevallen om je beter te voelen, is het natuurlijk erg vervelend als dat niet zo is. Maar zoals aan het begin gezegd, zijn er enorm veel mogelijke oorzaken. Dus wanhoop niet als je je nog steeds niet goed voelt als je al deze tips heb geprobeerd. Het devies blijft: zoek, en gij zult vinden.