Afvallen na de zwangerschap

Voor de eerste keer vader of moeder worden is één van de mooiste momenten in het leven van een mens. Het krijgen van een kind doet iets met je en betekent een nieuwe fase in je leven. Vooral voor de vrouw is dit lichamelijk een enorme verandering. Zowel tijdens als na de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding en is dit een mooie maar soms zware tijd. Na het lezen van deze blog weet je meer over de gewichtsschomellingen van een vrouw tijdens en na de zwangerschap.

Zwangerschapsverschijnselen zijn voor iedereen anders. De ene merkt niets en de ander merkt het direct. De meest voorkomende verschijnselen zijn: hoofdpijn, misselijk, moe en gevoelige borsten. Het meest duidelijke verschijnsel is natuurlijk dat je geen menstruatie meer hebt. Je kunt enkele dagen nadat je menstruatiecylclus doorbroken is al een zwangerschaptest doen. Als blijkt dat je zwanger bent breekt er een mooie en vooral zeer bijzondere periode aan.

Een vrouw van 170 centimeter weegt in Nederland gemiddeld 66kg. Tijdens de zwangerschap komen hier een aantal kilo’s bij. Het gewicht dat je aankomt bestaat uit bloed, placenta, vet, borsten en natuurlijk de baby zelf. Een zwangere vrouw komt gemiddeld 12 kilo aan in gewicht tijdens de zwangerschap. Wanneer je 66kg weegt zul je op het ‘hoogtepunt’ dus 78kg wegen. Hier is als vrouw weinig aan te doen omdat dit in het DNA van een vrouw verwerkt zit. Zo komt erbij een vrouw van nature tijdens haar zwangerschap extra vet op de bennen en billen. Dit vet wordt aangezet om perioden van voedselschaarste op te kunnen vangen. Iets wat wij in een wereld van welvaart niet meer hebben. Door het aankomen van vet rond de benen en billen past sommige kleding niet meer. Gelukkig is daar speciale zwangerschapskleding voor uitgevonden. Kom je meer dan 12KG aan tijdens de zwangerschap? Dan is dit in de meeste gevallen overtollig vet wat niets met de zwangerschap te maken heeft en zul je moeten afvallen.

Na de zwangerschap zijn er een aantal punten waar je op kunt letten om de extra kilo’s weer af te vallen. Je lichaam verbruikt veel energie bij het geven van borstvoeding. Om melk aan te maken gaat je lichaam de opgebouwde vetreservers verbranden. Dit kan wel oplopen tot 1,5kg per week! Naast het geven van borstvoeding is een gezond en vast eetpatroon erg belangrijk. Eet vooral veel groente met vis en mager vlees. Naast goed eten is beweging ook erg belangrijk. De lichamelijke conditie van een vrouw neemt af tijdens de zwangerschap. Door weer te gaan sporten bouw je een conditie op en verbrand je vet. Ons advies is om na de zwangerschap vooral sporten te doen die niet intensief zijn. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of zwemmen. Na twee maanden kan een vrouw weer intensief gaan sporten. Drink vooral veel water na je zwangerschap en laat de frisdranken staan. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen in je lichaam worden afgevoerd.

Kraamzorg

Een goede kraamzorg is erg belangrijk na je zwangerschap. Dit zorgt ervoor dat je onbezorgd kunt genieten van de mooiste tijd samen met je baby. Kijk voor de beste kraamzorg op kraamzorgrandstad.nl. Daar kun je eenvoudig je kraamzorg regelen en wordt door alle verzekeraars vergoed.