Maagverkleining: wat vergoedt de zorgverzekeraar?
Je hebt ernstig overgewicht en al allerlei verschillende diëten geprobeerd. Weight Watchers, Paleo, koolhydraat-arm… Niks werkt. Ernstig overgewicht kan zorgen voor gezondheidsklachten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Het is dus écht tijd voor verandering. Je kunt daarom een maagverkleining overwegen. Maar dat kan niet zomaar. Wat zijn de voorwaarden voor een maagverkleining en wordt een maagverkleining vergoed vanuit de zorgverzekering? Wij vertellen het je.
Body Mass Index
Een maagverkleining wordt in bepaalde gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Of jij in aanmerking kunt komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering, is afhankelijk van je Body Mass Index (BMI). Dit is een index waarbij wordt gekeken naar de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Je kunt je BMI berekenen met behulp van een tool van het Voedingscentrum. Als je een BMI hebt van tussen de 18,5 en 25, heb je een gezond gewicht. Ligt jouw BMI tussen de 25 en 30, dan heb je overgewicht. Een BMI boven de 30 betekent dat je ernstig overgewicht (obesitas) hebt.
Voorwaarden maagverkleining
Je kunt een maagverkleining alleen vergoed krijgen als je BMI 40 of hoger is. Heb je al last van ernstige gezondheidsklachten? Dan kun je vanaf een BMI van 35 al een vergoeding krijgen voor een maagverkleining. Maar om te bepalen of jij recht hebt op een vergoeding van de basisverzekering, wordt niet alleen naar je BMI gekeken. Je moet ook kunnen aantonen dat je minstens een jaar lang een intensief traject hebt gevolgd om je levensstijl te verbeteren. Dit moet zijn gebeuren onder begeleiding van een erkend specialist.
Vergoeding maagverkleining
Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden, dan kun je mogelijk een maagverkleining vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Je hebt hiervoor wel een doorverwijzing van de huisarts nodig. Deze verwijst je dan door naar een ziekenhuis of kliniek. Dit betekent nog niet direct dat je ook echt een maagverkleining krijgt. Of je hier recht op hebt, moet eerst worden beoordeeld door een team van medisch specialisten, waaronder een psychiater en een diëtist. Zij bepalen of een maagverkleining voor jou verantwoord is, en of er nog andere behandelingsmogelijkheden zijn. Je krijgt pas een vergoeding vanuit de basisverzekering op het moment dat dit team specialisten heeft besloten dat een maagverkleining voor jou de beste optie is.
Eigen bijdrage en eigen risico
Voor een maagverkleining hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Wel geldt hiervoor het eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering, voordat je de kosten vergoed krijgt. In 2017 en 2018 is het verplichte eigen risico 385 euro, je kunt dit vrijwillig verhogen tot 885 euro in ruil voor een premiekorting. Als je van plan bent om volgend jaar een maagverkleining te laten uitvoeren, is het niet verstandig om je eigen risico te verhogen. De kosten voor een maagverkleining zijn namelijk erg hoog, dus je kunt er wel van uitgaan dat je je volledige eigen risico opmaakt. Ook als je voor het hoogste eigen risico gaat. Het fijne is wel dat als je het eigen risico helemaal voldaan hebt, je geen eigen risico meer hoeft te betalen voor andere zorg die je eventueel gebruikt uit het basispakket.
Aanvullende verzekering
Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan is een maagverkleining wettelijk niet toegestaan. Je kunt daarom ook geen aanvullende verzekering afsluiten voor een maagverkleining