Bootcamp is hot en effectief!
Het is de trend van de laatste jaren op fitness- en sportgebied: Bootcamp. Bewegen in de buitenlucht. Je zou kunnen zeggen het is fitness 2.0 en fitness avant la lettre in één. De Grieken en Romeinen deden het al. Het is een vorm van HIT (high intensity training) waarbij je in relatief korte tijd veel calorieën verbrand. Bootcamp is een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika. Wat in 2009 in ’t Gooi begon als een briesje is inmiddels een stevige Hollandse storm geworden.
En zo kun je ook de inhoud van Bootcamp typeren. Meestal duurt een les zo’n 60 minuten. Het vindt plaats in de buitenlucht en dat kan eigenlijk overal zijn: In een park, het bos, op een kade of midden in een woonwijk. Er wordt vaak niet veel meer gebruikt dan je eigenlichaamsgewicht om jezelf fit te krijgen. De oefeningen variëren van kracht tot cardio en vinden vaak plaats met gebruik van series en herhalingen.
De koningsoefening van de Bootcamp les is de “Burpee”. Vanuit een staande positie buig je door je knieën en heupen, de “squat”, om vervolgens met gestrekte armen je handen op de grond te plaatsen. Daarna breng je je voeten zo snel en ver mogelijk naar achter, de plank positie, dan weer naar voren met je voeten en je sluit af met een rechtstandige sprong. Er zijn inmiddels natuurlijk ook allerlei varianten op de burpee. Deze variatie is om te kunnen differentiëren in niveau.
En nu wordt het interessant. Want uit onderzoek van Rateness et al (2015) blijkt dat vergeleken met traditionele krachtoefeningen als een squat met stang, lunge of deadlift de zuurstofopname tijdens de burpee significant hoger is dan bij de voorgenoemde oefeningen: “Mean oxygen consumption was significantly greatest during the BR (24.6 ± 2.6 ml·kg·min) and burpee (22.9 ± 2.1 ml·kg·min). For the free-weight exercises, highest mean values were seen in the squat (19.6 ± 1.8 ml·kg·min), deadlift (18.9 ± 3.0 ml·kg·min), and lunge (17.3 ± 2.6 ml·kg·min).[1]
Dit betekent dat er sprake is van een hoger metabolisme, verbranding van brandstoffen, tijdens een Burpee dan bij een squat of deadlift. Met andere woorden Bootcamp training zou wel eens effectiever kunnen zijn om bijvoorbeeld af te vallen dan traditionele krachttraining. Van HIT training weten we dat het cardiovasculair veel positieve effecten heeft.[2] Verder onderzoek naar de totale effectiviteit van Bootcamp training is gewenst.
Bijna iedereen kan meedoen met Bootcamp. Omdat een goede instructeur tijdens de Bootcamp les binnen een oefening niveauverschil aanbrengt. Ook kun je in redelijk snel tempo fitter worden; je gebruikt immers je hele lichaam, alle spiergroepen komen aan bod. En als je vaak genoeg per week traint kun je afvallen door middel van Bootcamp training.
Daarnaast zijn Bootcamp lessen afwisselend, niet telkens het zelfde rondje krachtapparatuur. Je traint in een groep, maar op je eigen niveau. Gezellig en nuttig. En als je thuiskomt na een Bootcamp les voel je je moe, maar voldaan. Alleen die spierpijn de dag erna, die wil maar niet over gaan!
Marc Kroes, Personal trainer & fitness instructeur bij sportschool My HealthClub Nijmegen.
[1]Ratamess NA1, Rosenberg JG, Klei S, Dougherty BM, Kang J, Smith CR, Ross RE, Faigenbaum AD., Comparison of the acute metabolic responses to traditional resistance, body-weight, and battling rope exercises., J Strength Cond Res. 2015 Jan;29(1):47-57. doi: 10.1519/JSC.0000000000000584.
[2]Ramos JS1, Dalleck LC, Tjonna AE, Beetham KS, Coombes JS., Sports Med. The Impact of High-Intensity Interval Training Versus Moderate-Intensity Continuous Training on Vascular Function: a Systematic Review and Meta-Analysis.2015 Mar 15.