Waarom moet ik regelmatig mijn bloeddruk meten?
Je bloeddruk vertelt je veel over je gezondheid. Zo is een te hoge bloeddruk ongezond, maar een te lage bloeddruk ook. Een huisarts kan op verzoek of tijdens een controle heel gemakkelijk je bloeddruk meten. Veel makkelijker is het natuurlijk om dit regelmatig zelf te doen. Het opnemen van je bloeddruk moet echter wel een paar keer per jaar gedaan worden om te kijken of er een verandering plaatsvindt.
Hoe gaat het meten van mijn bloeddruk in zijn werk?
Een bloeddrukmeter is een apparaat dat wordt gebruikt om de kracht van het bloed in de aders en slagaders te meten. In rust, is de kracht van de bloedstroom constant. Bij gezonde individuen varieert deze dan tussen 110/70 en 120/80.
Het grotere aantal is het systolische nummer. Dit is de kracht van het bloed als het hart samentrekt.
Het lagere getal is het diastolische nummer. Dit is de kracht van het bloed als het hart ontspant. Wanneer de kracht van het bloed hoger is dan 120/80 , kan dit duiden op hypertensie.
Een bloeddrukmeter is speciaal gekalibreerd om de kracht van het bloed te registreren en de medische gezondheidstoestand van de patiënt te bepalen. Bloeddrukmeters komen in zowel handmatige en automatische versies, welke op op vergelijkbare wijze functioneren.
Waar moet ik rekening mee houden tijdens het opnemen van mijn bloeddruk?
Het meten van je bloeddruk moet zorgvuldig gebeuren. Natuurlijk moet je goed stilzitten maar ook andere factoren spelen mee:
- Heb ik al koffie of thee (cafeïne) gedronken vandaag?
- Heb ik al gegeten?
- Heb ik zojuist gerookt?
- Heb ik mij zojuist ingespannen (traplopen, tillen van zware spullen)?
De genoemde punten verhogen je bloeddruk en kunnen een ander beeld van de bloeddruk geven dan dat werkelijk het geval is. Mocht je een van deze dingen zojuist gedaan hebben kun je beter op een ander tijdstip de bloeddruk opnemen.
Hoe komt het dat de bloeddruk thuis lager is dan bij de huisarts?
Wanneer je de bloeddruk thuis meet, zijn de waarden vaak wat anders dan wanneer de bloeddruk bij de huisarts wordt gemeten. Meestal is dit zo’n 5 punten lager. Dit komt vaak voor, omdat je thuis vaak in een rustigere staat bent dan bij de huisarts.
Bij sommige mensen is de bloeddruk thuis opvallend veel lager dan bij de huisarts. Het kan dan gaan om mensen die gespannen zijn bij doktersbezoek, soms zonder dat ze dit zelf merken. Die mensen hebben bij een meting in een ziekenhuis of op de praktijk een veel hogere bloeddruk.
Wil je nou regelmatig je bloeddruk thuis meten, maar weet je niet precies welk apparaat je moet kopen? Kijk op de website van Omron, hierop staat veel informatie over verschillende bloeddrukmeters.