Door een maagbandje is het mogelijk om meer dan de helft van je overgewicht kwijt te raken. Een maagbandje is alleen effectief als je ook daadwerkelijk je leef- en eetpatroon aanpast. Een maagbandje wordt in principe voor de rest van het leven geplaatst. Een maagbandje wordt geplaatst bij mensen met een bmi boven de 40. Slechts een enkele keer komen mensen met een bmi boven de 35 ook in aanmerking voor een maagbandje.
Hoe werkt een maagbandje?
Een maagbandje is een siliconenband die boven aan de maag wordt geplaatst. Dit gebeurt met een kijkoperatie. Door het maagbandje wordt de maag in Tweeën gedeeld. Het bovenste deel is een klein maagzakje waardoor men slechts kleine hoeveelheden kunnen eten. Ook de voedsel doorgang gaat langzaam, waardoor mensen langer het gevoel hebben verzadigd te zijn. Door de operatie kan het slijmvlies van de maag wat gezwollen zijn, waardoor het drinken de eerste dagen bemoeilijkt wordt. Vaak moet je 1 nacht in het ziekenhuis blijven. Als je weerk normaal kunt drinken zal worden begonnen met een vloeibaar dieet. Dit dieet moet je volgen om de gehechte maag te laten herstellen. Zoals bij elke andere operatie zitten er een maagbandje operatie ook risico’s.
Hoe verloopt een maagbandje operatie?
Een maagbandje operatie werkt als volgt:
Er worden sneetjes gemaakt zodat er buisjes door de buikwand geduwd kan worden. De buikholte wordt gevuld met CO2 gas. Er wordt ruimte in de maag gemaakt zodat het maagbandje in de buikholte gebracht kan worden. Het maagbandje om het bovenste deel van de maag vast gemaakt. Een stukje rand van de maag wordt om het maagbandje heen gehecht om er voor te zorgen dat het maagbandje niet kan schuiven. Het slangetje wat aan het maagbandje vastzit wordt uit de buikholte geleidt en verbonden met het reservoirtje die op het borstbeen wordt gehecht. Dan wordt alles gehecht en is de maagbandje operatie klaar.
Vergoeding maagbandje operatie
Mensen met zeer ernstig overgewicht kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van een maagbandje operatie. Voor meer infornatie over de kosten en vergoeding voor een maagbandje raden wij u aan om contact met uw verzekering en huisarts op te nemen. Zij kunnen u meer informatie geven over de daadwerkelijke kosten en vergoeding voor een maagbandje.