Ongevallen voorkomen en opvangen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, een stroomstoring, een val van de trap of een brand kunnen grote gevolgen hebben. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven voorbereid op dit soort ongevallen.
Voor elke situatie is er een passende oplossing, of een risico verlagende actie. Bij brandgevaar is het goed om meermaals een brandoefening houden en belangrijk materiaal zoals de brandblussers te controleren.
Naast de brand specifieke factoren is het onderhoud en controle van vluchtroutes een belangrijk punt. Is er duidelijke vluchtwegaanduiding en is er duidelijke verlichting aanwezig, wellicht zelfs bij stroomstoringen?
Voor elke situatie zijn er een groot aantal zaken die geregeld moeten worden en daarom is het maar goed dat de gewone burger, ook een handje kan helpen tijdens een ongeval. Hiervoor kun je namelijk gewoon een BHV cursus doen. Bij het volgen van een BHV cursus maak je kennis met levensreddende handelingen, ontruiming en communicatie en brandbestrijding.
Dit zorgt ervoor dat het risico dat iemand loopt om te overlijden in het openbaar kleiner wordt. Want wanneer er meer mensen zijn die weten wat ze moeten doen gedurende een ongeval, hoe minder doden er zullen vallen. Ook jij kunt hier als burger gewoon een cursus voor volgen. Wellicht is dit iets voor jou?
Wat is een BHV’er?
Een BHV’er werkt aan het verminderen van letsel en schade aan personen. De primaire taken van een BHV’er zijn:
• Eerste hulp bieden bij ongevallen
• Het beperken en bestrijden van een beginnende brand
• Het waarschuwen en evacueren van alle in het gebouw aanwezige personen in geval van nood
• Samenwerken met andere EHBO-organisaties, zoals de brandweer en ambulancedienst
Een BHV-er speelt de rol van buitenpost voor de brandweer en andere EHBO-organisaties. BHV-ers grijpen in na een ongeval of brand, totdat de professionele hulpverleningsorganisaties deze taak overnemen.
Hoe wordt je een BHV’er
Als je BHV-er wilt worden, kun je een cursus volgen via de verschillende instanties. Deze cursus is vaak vrijwillig maar niet vrijblijvend. Om je BHV-diploma te behouden, moet je minimaal één keer per jaar deelnemen aan interne BHV-oefeningen.
Om controle te houden bij gevaarlijke situaties als brand en ongevallen zijn werkgevers verplicht de bedrijfshulpverlening te organiseren. Speelt dit nog niet bij jouw organisatie? Dan is het verstandig dit te bespreken met de werkgever.
Hoelang duurt een BHV cursus?
De duur van een bhv cursus is niet altijd gelijk. Dit hangt namelijk af van de taken die de BHV’er moet gaan verrichten. Op dit moment bestaat de basisoplijding voor bedrijfshulpverleners uit de volgende vier onderdelen:
- Niet spoedeisende eerste hulp (NEH, 4 uur)
- Spoedeisende eerste hulp (SEH, 4 uur)
- Brandbestrijding (4 uur)
- Ontruiming (4 uur)
Al met al kan een opleiding dus 16 uur duren. Mocht de cursist zich verder willen ontwikkelen, dan zal het meer tijd kosten.
Als BHV-er is het nog niet zo dat je alle interne veiligheidszaken op je moet nemen. Er zijn verschillende bedrijven die ondersteuning bieden in specifieke veiligheidsmaatregelen zoals:
- Risico inventarisatie
- Controle van de noodverlichting
- Controle van brandblussers
- Opstellen van een ontruimingsplan
Hoeveel BHV-ers heeft een bedrijf nodig?
Het aantal BHV-ers per bedrijf is verschillend, dit hangt namelijk samen met de restrisico’s die er in het bedrijf aanwezig zijn. Een BHV-er is aanwezig om de restrisico’s te voorkomen. Hiermee worden dan ook wel ongevallen bedoelt. Kortom, hoe groter het bedrijf, hoe meer meer BHV-ers het bedrijf nodig heeft.
Ook factoren als brandgevaar, chemische middelen en kans op ongevallen zijn een belangrijk factoor voor het aantal vereiste BHV-ers.